Mikael Sääf

Mikael Sääf, 53 år, Metall, verkstadsarbetare/facklig klubbordförande vid Motala verkstad

Under 1995 gick jag arbetslös efter att min dåvarande arbetsgivare gått i konkurs. Jag gick lite utbildningar och fick via gamla arbetskamrater höra att de behövde folk till den legendariska verkstaden som varit igång sedan 1822 och som har gjort det mesta: ånglok, järnvägsvagnar, fartyg och axlar.

Jag fick jobb direkt. Till en början var jag grundslipare och fick med tiden göra andra saker undan för undan i de stora hallarna med sina enorma maskiner som borrar, svarvar och fräser.

Två år senare blev jag uppsagd men fick återanställning och började köra en CNC-styrd femaxlad flerfunktionssvarv vilket gjorde att jag arbetade med olika typer av produkter, ibland smått och tidvis feta block, upp till 12 meters stora axlar som kunde väga ett par ton.

Vi har en yrkeskunskap och den ger oss en form av frihet att göra det vi ska, att ställa upp för varandra, ett givande och tagande som leder till ett bra jobb som vi kan vara stolta över. På den tiden var det fem-skift och mycket av min tid gick åt till det fackliga arbetet. Det ledde till att jag istället arbetade dagtid och fick bland annat arbeta med skötseln av fastigheterna.

Fram till för nästan två sedan arbetade jag halvtid och ägnade den resterande tiden till fackligt arbete inom verkstaden. Dessutom var jag med i avdelningsstyrelsen och olika arbetsgrupper vilket gjorde att tiden inte räckte till. Nu har jag minskat mina uppdrag och gått ur bikerklubben och sålt min H-D. Nu är det i skogen och tillsammans med mina hundar som jag får utlopp för min rastlöshet. Där hittar jag lugnet, avkopplingen och återhämtningen.

Sen barnsben har jag varit politiskt engagerad och ser det fackliga arbetet som ett politiskt arbete. Mina skäl till att du ska välja att vara med i facket är att du inte ska åka snålskjuts på andra. Om ni är fyra som samåker till jobbet ska väl inte du vara den som inte betalar din del av bensinen? Är du inte med i facket, står du inte med på våra listor och då kan vi inte förhandla för dig.

Tänk dig att vi alla gick ur facket, då faller kollektivavtalet, bland annat skulle lönerna då dumpas rejält. Striden mellan arbete och kapital, så som skotten i Ådalen 1931 som blev en symbol för arbetarrörelsens framväxt i Sverige har gett oss vetskapen att kampen för ett rättvisare samhälle bara har börjat.

Text: Sophia Gabrielsson                     sophia@forsstedt.se

Powered by: Imagedesk