Antonio Rios och Ricardo Rios

Antonio Rios, 46 år och Ricardo Rios, 48 år, Fastighets, fönsterputsare vid Bromma Fönsterputs AB

- Vi hjälper folk med sina fönster. Ofta arbetar vi på hög höjd som är vår specialitet. Kundkontakten är det viktigaste i jobbet. Det är ett fritt jobb som vi får lägga upp själva och där det gäller att passa tider. Vi jobbar snabbt. Det handlar om tradition, yrkesskicklighet och ackord.

- Vi trivs med att träffa mycket folk och att vara firmans ansikte utåt. Gör vi ett bra jobb vill kunden har oss tillbaka. Vissa kunder har vi haft sedan 15-20 år tillbaka. Något år kan en annan firma ha vunnit upphandlingen, men kunden har återkommit till oss året där på.

- Jobbet är stressigt då det alltid är kunden som styr. Gäller avtalet att vi ska klara av 100 fönster innan lunch ska vi göra det också. Vi jobbar på ackord. Det vi gör påverkar vilken lön vi får. Månadslönen kan därför variera för oss. Under vintern då det inte är lika högt tryck på jobb har vi lägre lön.

- Vi är nöjda med arbetsförhållanderna. Ju fortare vi jobbar, desto mer hinner vi bli klara med och kan därför utföra ännu mer arbete vilket är en fördel både för firman och för oss anställda. Under arbetet tänker vi så lite som möjligt på hur mycket det är kvar att uträtta innan vi är klara med vårt beting.

- Våren är årets traditionella högsäsong och sen fortsätter det med mycket uppdrag under sommaren. Då skolor, fritids och kontor stänger för semester vill kunderna att vi ska putsa deras fönster.

- Ska vi in och arbeta i ett arbetsrum betyder ju det att vi hindrar den personen som jobbar där att utföra sitt ordinarie arbete. Därför måste vi vara smidiga och snabba för att inte störa dem eller smutsa ner. Kunderna ska vilja ha dit oss igen. 

- För att få rent på glastaket krävs avfettningsmedel och att vi skurar med nylondukar för att smutsen och de metallpartiklar, som kommer från gatorna och järnvägen, som har etsats sig fast i glaset ska ge med sig. Det krävs flera tvättningar och ständigt spolande med vatten för att det ska bli riktigt rent. Även undersidan ska rengöras. Efter att ha balansera på ramverket under en hel dag känns det efteråt i fötterna som om de stått på en stege i en evighet.

- Ofta har kunden en egen lift för jobbet på hög höjd eller så hyr vi in vad vi behöver. För att rengöra glastak använder vi en saxlift som har en plattform som är monterad på en lyftarm i form av en sax. Andra gånger krävs det skylift i olika storlekar eller spindellift som inte har hydraulolja och kan flyttas till millimeterprecision. Sen blir det att putsa med hjälp av repteknik och säkerhetssele. Dubbla repsystem där ett rep används som arbetsrep och ett annat som säkerhetsrep.

- Vi jobbar tillsammans sedan flera år tillbaka. Under åren har vi fått rutin på att effektivt lägga upp jobbet. Även vid stora och omfattande arbeten på hög höjd vill vi ta hand om det själva. Vi måsta veta var vi har varandra. För mycket folk krånglar till det!

- Det började med att en arbetskamrat till Antonios sambo frågade honom 1986 om han ville börja i firman. Två år senare började även kusinen Ricardo och sedan dess har vi arbetat tillsammans.

- Vi tycker att vi kompletterar varandra. Antonio är impulsiv medan Ricardo är mer eftertänksam och har överblick över arbetet. Vid en ny arbetsplats är det viktigt för oss att först kolla allting, se vilka förutsättningarna är innan vi sätter igång. För att fundera över hur vi ska lösa vissa problem och svåråtkomliga ställen. Cheferna på jobbet har kollat upp med kunden konstruktioner av glastak, hur mycket glasrutorna och ramverket håller för och hur gammalt det är.

- Vi undviker att gå på glaset trots att det ska hålla. Vi vill inte riskera något för oss eller för människor nedanför. Det gäller att tänka på att inte tappa någonting. En liten mutter blir till flera kilo om den skulle ramla ner i huvudet på någon här nedanför.

- Vi pälsar fönstret. Som i många andra branscher finns det facktermer också hos oss. Pälsen, fönsterblötaren, är det redskap som vi lägger på vattenlösningen med. Pälsen doppas ner i hinken med vatten och vrids ur och sen stryks fönstret i långa svepande rörelser för att smutsen ska bort. Pälsen har även en extremt hög kapillärkraft som gör att den kan samla upp och även hålla mycket vatten utan att det rinner ner för rutan. Med en liten klickskrapa med rakblad kan svåra fläckar tas bort.

- Med svissen, en skrapa med gummiblad, stryks sen fönstret rent från vatten och smuts. Antingen dras hela fönstret i ett svep eller torkas  bladet av efter varje drag. Svissen är det viktigaste redskapet och det som gör fönstret rent.

- Sist torkas fönsterkanterna med ren, torr och luddfri trasa med hjälp av pekfingret. Slutligen det viktigaste av allt: se till att alla fönster är ordentligt stängda. För när höststormarna sedan kommer kan det annars betyda stora skador.

- Oavsett väder gäller det att jobba snabbt för att få ett bra resultat. Hantverket är fysiskt tungt och det är viktigt med rätt teknik. Det är få kvinnor i yrket. I kallt väder kan det frysa och i starkt solsken kan rutan bli flammig. Tiden är dyrbar på många sätt. Att jobba under högt tempo tär på axlar och skuldror. Att ofta byta till nytt gummiblad på skrapan underlättar för axlar och handleder och att ha redskap med tjockare skaft kan göra att tennisarmbåge kan förhindras. Att jobba med armarna ovanför huvudet är ansträngande. Teleskopskaft är ett hjälpmedel i vissa fall men har även nackdelar.

- När vi började fick vi lära oss jobbet från grunden av de på firman som var erfarna. Vi har lärt oss av våra misstag då och har sedan dess hittat sätt som fungerar som att arbeta med båda händerna, vara snabb och använda rena grejer. Rutiner och vanor med säkerhetssele, linor och rep. Vi kan inte bära med oss för mycket för det hindrar vår framkomlighet. Vi ska kunna röra oss smidigt men ändå säkert. Man kan inte vara stor och klumpig i jobbet. Vi ska vara snabba smidiga och helst osynliga för kunden.

- Det finns inget dåligt väder för att kunna tvätta fönster. En gång när vi putsade och det var 25 minus hade vi 80 % sprit i vattnet för att det inte skulle frysa. Då gällde det att jobba fort så att inte skrapan fastnade som det gjorde för en nybörjare.

- I kylan kan det hända mycket med liftarna. Vi har varit med om att sitta fast i timmar i väntan på att någon kunde komma och veva ner oss för hand.

- Facket anser vi hjälper folk på alla sätt. Vi bär med oss vår historia från Chile och folkrörelsen som företräder arbetarklassen för att höja arbetarnas förhållanden. Vi och våra föräldrar upplevde demokratin som förbyttes till en diktatur av militärjuntan som tog över. Ricardos pappa var aktiv i fackföreningen och efter hans död ersatte Ricardo honom men efter tre månader hade juntan upplöst fackföreningarna.

- Med vår historia och erfarenheter är det en självklarhet att vara med i facket även här i Sverige från första dagen. Det är en solidarisk handling och en skydd för oss, våra arbetskamrater och familjer.

Text: Sophia Gabrielsson                                            sophia@forsstedt.se

 

 

 

Powered by: Imagedesk